ﺳﻪشنبه 29 اسفند 1402
 معرفی موزه ملي قرآن کریم

موزه ملی قرآن کریم، در حال حاضر تنها موزه تخصصی در بین موزه های کشور است که سیر تحول تدریجی هنرهای قرآنی را در بازه زمانی حدود قرن چهارم هجری تا اواخر دوره قاجاریه به نمایش گذاشته و نیازهای پرسشگرانه طبقات مختلف مردم و هنرمندان را پاسخ می دهد.

آنچه بر زیبایی و جذابیت این بنا می افزاید، فضای داخلی و نمایشی آثار، در تمامی طبقات حالت یک شمسه را دارد که در کلیه قرون گذشته اسلامی توسط هنرمندان و تذهیب گران مسلمان به عنوان یک نقض شاخص در آثار به کار می گرفتند.

موزه ملی قرآن کریم در فضای سبزی به مساحت تقریبی 10 هزار متر مربع قرار گرفته و در زیر این فضای سبز در عمق 14 متری زمین ساختمانی الهام گرفته از معماری ایرانی _اسلامی داراي سه طبقه و 4 هزار متر مريع، در نهایت استحکام و زیبایی احداث گردیده که این مجموعه را نسبت به دیگر بناهای معاصر متمایز نموده است.

غير از سالن‌هاي نمايش آثار، سالني براي نمايشگاه‌ها دوره‌اي و موقت نيز در موزه پيش‌بيني شده است.تالار امانات و سالن سمعي ـ بصري از ديگر بخش‌هاي اين موزه است. 

كتابخانه موزه حدود 500 متر مربع مساحت و گنجايش 40 هزار جلد كتاب دارد؛ ولي هم‌اكنون 3500 جلد كتاب در كتابخانه موجود است و در حال تجهیز می باشد.

آمفي‌تئاتر موزه (كه هنوز تكميل نشده است) گنجايش پانصد نفر را دارد و آمفي‌تئاتري هم در باغ وجود دارد كه مربوط به برنامه های تابستاني است.

اهداف

هدف از شکل گیری موزه ملی قرآن کریم، به صورت مستقل و در سطح ملی  این بوده است که این مجموعه متولی برگزاری کلیه نمایشگاههای تخصصی قرآن کریم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بوده تا بیانگر ارادت ایرانیان به ساحت مقدس قرآن کریم و همچنین  معرف ذوق و هنرنمایی هنرمندان ایران زمین در عرصه کتابت کلام وحی از طریق برگزاری نمایشگاههای تخصصی در داخل و خارج از ایران باشد. 

آثار

  1. آثار تاریخی و فرهنگی، شامل نسخ خطی و چاپ سنگی قرآن کریم، کتب ادعیه، قطعات قرآنی، طومارها، دواوین شعرای بزرگ نظیر سعدی، حافظ، مولوی و ... 

  2. اشیای قرآنی، شامل ظروف، جعبه، قلمدان، گلدان و پیراهن های قرآنی

  3. آثار معاصر، شامل آثاری از خوشنویسان و نگارگران معاصر و همچنین تابلو خط، نقاشی، و آثار تجسمی

راه‌هاي دسترسي به موزه

 

موزه ملي قرآن كريم در شمال غربي تقاطع خيابان امام خميني (ره) و خيابان ولي عصر (عج) واقع شده است. اين بنا در واقع در مقابل كاخ مرمر و كاملاً زير زمين ساخته شده است.

موزه داراي دو درب ورودي بوده است، يكي در تقاطع خيابان امام‌ خميني (ره) و خيابان ولي‌عصر(عج) و ديگري در خيابان ولیعصر(عج)

در حال حاضر راه رفت‌وآمد بازديد كنندگان ورودي اول است، و ورودی دوم به دلیل ساخت و سازهای غیرقانونی مسدود شده است.

واقع شدن موزه در پردیس حکومتی، تدابير امنيتي را برای ورود به این مجموعه به وجود آورده كه صبر بازدیدکنندگان محترم را می طلبد .

مدیران موزه

 

سال 1384-1388

در ۱۲ مرداد ماه سال ۱۳۸۴ با حکم سید محمد خاتمی،ریاست جمهور وقت، احمد مسجد جامعی به سمت رئیس هیات امنا موزه قرآن کریم منصوب شد.

احمد مسجد جامعی در تاریخ شهریور 1384 به عنوان مسئول موزه شروع به فعالیت کرد و در مهرماه همان سال ،موزه ملی قرآن کریم طی مراسمی با حضور آیت ا.. هاشمی رفسنجانی و جمع بسیاری از فرهیختگان و عاشقان قرآن کریم افتتاح شد.

 

 

سال 1388 تاکنون

در شهریور ماه 1388 در پی حکمی از سوی معاون وقت رئیس جمهور حجت الاسلام و المسلمین فخرالدین صابری مدیر موزه ملی قرآن کریم شد و وبا حضور جناب حاج احمد مسجد جامعی و جمعی از اصحاب فرهنگ و هنر مراسم تودیع و معارفه مسجد جامعی و صابری در محل موزه ملی قرآن کریم برگزار گردید.